Blog

Dekantáló //

A borfogyasztók számára jól ismert a dekantálás, amikor is igyekszünk megszabadulni az üvegben képződött üledéktől és szellőztetjük a bort. Maga az eljárás laboratóriumokban gyakran használt, de nagyon egyszerű művelet: a folyadékot választjuk el a leülepedett szilárd anyagtól oly módon, hogy a folyadékot óvatosan leöntjük (dekantáljuk) az üledékről. Ehhez hasonló az is, ahogy terveink szerint igyekszünk megszabadulni a száraz, tudományos szövegektől itt a Dekantáló blogunkban és csak a letisztult, jól hasznosítható, érdekes információkat írjuk le.

Nekünk a gyógynövényekhez kötődik a munkánk és hobbink is. Célunk, hogy a gyógynövények szeretetét és általunk is használt praktikákat, ugyanakkor hiteles információkat osszunk meg olvasóinkkal.  Szeretettel ajánljuk írásainkat gyógynövény ismerettel rendelkezőknek és kezdőknek egyaránt.

 dr. Jurca Tünde és dr. Pallag Annamária, egyetemi tanárok,
a Nagyváradi Pharmamedica Tudományos Egyesület tagjai

 Ételed legyen orvosságod, orvosságod legyen ételed!”
Hippokratész     (Kr.e.:460-359)

Fotó: Unsplash

Sarkantyúka (Tropaeolum majus L.)

Sarkantyúka (Tropaeolum majus L.)

Az Andokban, Bolíviában, Peruban és Kolumbiában ma is sebgyógyításra használják a sarkantyúka leveleiből, virágából és a bimbójából kinyert illóolajokat és antibiotikus hatású mustárolajat. A kapucinusvirágként is ismert növény igen sokoldalú: élénk színű virágaival a...

Tavaszi kankalin – Primula veris L. (Huds.)

Tavaszi kankalin – Primula veris L. (Huds.)

And in the wood, where often you and I,                Upon faint primrose-beds were wont to lie...”                      William Shakespeare – Szentivánéji álom Talán a virágok kulcsformája miatt,...

Illatos ibolya (Viola odorata)

Illatos ibolya (Viola odorata)

Ehető virágok / 1. rész Cikksorozatunk első része a jól ismert és kedvelt illatos ibolyáról szól. Érdekességek az ibolyáról Homéros ábrázolásában Zeus és Héra esküvőjén a nászágy egy puha ibolyaszőnyeg volt, Shakespeare Szentivánéji álom című darabjában ebből készít...

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás